3

Mehter: marching band tertua di dunia dari Turki

DSC04997Tanggal 27 april lalu, kami menghadiri piknik bersama masyarakat indonesia di istanbul, Tepatnya di taman topkapı fatih muzesi, Dari rumah kami di ujung istanbul asia cukup naik 1x bis saja ternyata: 500T, Turun persis di depan taman yang di tuju:) Lalu pulang dari acara piknik bersama, Karena kebetulan lokasinya di taman ‘kesohor’ Topkapı. Ada rombongan ‘mehter’ jalan beriringan ke stadium kecil di taman tersebut, Langsung lah kami yang tadinya mau buru buru pulang naik tramvay ke eminonu berputar arah  pengen nonton grup mehter ini main musiknya:

Ehm ternyata mereka sedang sesi pemotretan-.-‘ di tungguin lama banget ga main musik nya. Giliran kami sudah setengah jalan menuju halte tramvay: grup mehternya baru memainkan musik, Ya sudah lah belum rezeki mungkin

DSC04992

DSC04993

Mehter itu apa sih?

Adalah grup marching band tertua di dunia militer dari kesultanan Utsmani.

mengutip dari tante wikipedia:

Mehter adalah Marching band Utsmani yang dianggap berbagai marching band tertua di dunia militer. Mereka sering dikenal dengan kata mahtar,dari Bahasa Persia, (مهتر; mehter di Turki Utsmani). Di Utsmani, band ini umumnya dikenal sebagai mehterân (مهتران, dari mahtarān-bahasa Persia). Band-band yang digunakan dalam rombongan wazir atau pangeran umumnya dikenal sebagai mehterhane (مهترخانه, yang berarti kira-kira, “sebuah pertemuan para mehters”). Di Turki modern, band ini secara keseluruhan sering disebut sebagai takımı mehter (“peleton mehter”). Di Barat, musik yang disajikan band ini juga sering disebut musik janisari karena Janisari yang membentuk inti dari band.

Istilah Mehter pertama kali disebutkan pada Prasasti Orkhon pada abad ke-8, tapi hal ini lebih merujuk pada permainan instrumen individual. Mehter baru disebutkan secara definitif pada abad ke-13, ketika Sultan Seljuk Alaeddin III memberikan hadiah berupa band tersebut kepada Osman Ghazi sebagai ucapan selamat atas terbentuknya negara yang baru dibentuknya (Osmanoglu, yang kelak menjadi Kekaisaran Ottoman/Osmanli Imperatoroglu/Kesultanan Utsmani). Sejak saat itu Mehter secara resmi bermain bagi penguasa Utsmani, para pemain band tersebut direkrut terutama dari pasukan khusus yang dimiliki Utsmani, yaitu JANISARI (Janissary/YeniCeri/Inkisyariyah). Sejak abad ke-16, gagasan marching band militer,yang dimulai dari Mehter, mulai diperkenalkan ke seluruh kesatuan militer di dunia. Musik yang dimainkan oleh Mehter menjadi inspirasi beberapa musikus/komposer klasik terkenal Eropa seperti Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, dan Ludwig van Beethoven[1] .

Pada tahun 1826, peran Mehter agak meredup dikarenakan Janisari sebagai inti band tersebut dibubarkan oleh Sultan Mahmud II dan mencapai puncaknya pada pertengahan dan akhir abad ke-19 ketika Utsmani menjadi “Sick Man of Europe”. Pada tahun 1911, ketika kesultanan mulai runtuh, Direktur Museum Militer Istanbul mencoba membangkitkan kembali tradisi Mehter ini, dan akhirnya kembali tampil secara penuh pada tahun 1953 untuk merayakan 500 tahun Jatuhnya Konstantinople ke tangan Sultan Muhammad al-Fatih dari Kesultanan Utsmani. Saat ini Mehter adalah marching band Angkatan Bersenjata Republik Turki. Musik Mehter banyak digunakan pada upacara negara dan kemiliteran sebagai pengingat heroisme masa lalu kejayaan Turki Utsmani. Kesatuan Mehter (Mehter Bölüğü) menjadi band Angkatan Bersenjata Turki dan ditampilkan di Museum Militer (Askeri Müze) di Istanbul.

DSC04994

Biasanya spring dan summer, Banyak Grup mehter tampil di mana mana. Atau kalau mau lihat mereka tampil datang saja ke museum militer harbiye*saya juga belum sih:D*

Military (Askeri) Museum

  • Phone Number: (0212) 233 27 20
  • Address: Askeri Müze and Kültür Sitesi Komutanlığı, Valikonagi Caddesi
  • District: Harbiye

Hours:
Monday-Tuesday, closed; Wednesday-Sunday, 9:00am-5:00pm

Payment Methods:
Cash only

Prices:
4 TL

The Military Museum commemorates the long and storied history of one of Turkey’s most central institutions. Thousands of artifacts of conquest and war fill the museum’s more than twenty rooms. The items span across one thousand years of Turkish and Ottoman military history, from the swords of Süleyman the Magnificent to the “Hall of General Kenan Evren,” the leader of the 1980 military coup. However, the main attraction is the Mehter Takımı or Janissary Band, advertised as the world’s oldest military musical band. In costume and toting kettledrums, oboes and cymbals, the band plays every afternoon between 3 and 4 pm.
sebenarnya pengen nulis banyak*hahah posting sambil curi2 waktu, gara2 anakpanda ngoek2 terus..jadi gak fokus:))
intinya: kalau wisata ke istanbul or turki jangan lewatkan buat nonton mehteran main musik nya:
Musiknya special gitu, Bisa search di youtube:)) semangat juang untuk ke medan peranggggg!! Allohu akbar!
Advertisements
5

Hukum baru di Turki untuk para pendatang-.-‘

(( asliii agak kaget pas baca aturan baru buat pengajuan izin tinggal terbaru))— si babapanda belum baca:S

pasti bakal ngoceh2 nih: huhuhhuhu..

 

Residence – Important Update – April 25th 2014
25/04/2014
New Law April 2014 Residence Update
Residence – Important Update – April 25th 2014
The Foreign Citizens Advice Centre has obtained a complete list of requirements needed for renewal and/or first application for any one of the 6 new kinds of new residence permits depending on which of the permits you require;
Short-term residence permit
Family residence permit
Residence permit for students
Long-term residence permit
Humanitarian residence permit
Residence permit issued to victims of human trafficking
We had the list professionally translated and it appears below. As no two people’s circumstances are the same, we advise that when making an application you go to the Foreigner’s department at the police station, beside the Mayor’s office, and explain your circumstances to them. They will then look down the list of requirements and circle which items they require from you.
Please keep in mind that they may circle all, some or none of the requirements listed, depending on how you present yourself to them. They will then open a file for you on the date of application, from then you have two weeks in which to submit all of your paperwork. If all paperwork is not received before this deadline they may close the file and you may have to apply again.
The Police station is processing applications for the moment until such time as the new Directorate General of Migration Management takes over permanent responsibility for all future applications. Once we are informed as to when they plan to open and where they will be located we will update this page further.
REPUBLIC OF TURKEY
GOVERNORSHIP OF AYDIN
POLICE HEADQUARTERS
KUŞADASI DISTRICT POLICE HEADQUARTERS
1. Application – (To be provided by the Foreigners’ Department in a standard form and free of charge.)
2. Declaration of Residence – (To be provided by the Foreigners’ Department in a standard form and free of charge.) Both forms are to be completed in full, in clear legible handwriting or with a typewriter and are to be signed by the foreign applicant. Forms completed with illegible writing will not be accepted.
3. Photocopies of the page of the applicant’s passport with the photograph, details of identification and duration, and the pages containing the last entry stamp into Turkey and entry visas. In the event an Identity Card has been used when entering Turkey, a photocopy of the Identity Card and the card on which the entry stamp has been applied. However, residence permit applications will not be accepted unless a valid passport is presented together with the Identity Card.
4. 3 biometric photographs. It is a digital photo that meets biometric requirements. The photo must be such that facial recognition programmes can read it.
5. Documentation to show that the foreign applicant has a regular monthly income of not less than the net sum of 850.00 TL or that the foreign applicant has funds with which to secure his/her living to the sum of 850.00 TL for each month for which the residence permit is being applied (i.e. payrolls, pension documentation, current bank account booklet, bank letter etc.). FOR EXAMPLE: For a foreign national applying for a 12-month residence permit, it is necessary to show an income of the equivalent of 850.00 TL x 12 = 10,200.00 TL.
6. Document issued by the insuring institution to the effect that the foreign applicant has health insurance in his/her own country or in Turkey. If the foreign applicant has health insurance in his/her own country, approval must be obtained from the Social Security Institution to the effect that the foreign health insurance is valid in Turkey.
7. Document prepared by the competent authorities of the country of which the foreign applicant is a citizen or a legal resident showing the foreign applicant’s police record.
8. For foreign applicants who own real estate in Turkey, a document from the Land Registry to the effect that there is real estate registered in the foreign applicant’s name.
9. Student certificate obtained from the institution by which a Turkish course attended by the foreign national has been provided, bearing the signature of the authorised person and the stamp of the institution and specifying the student’s details of identification and the duration of the study.
10. Rent contract or document obtained from the apartment management to the effect that the foreign applicant resides at a particular address.
11. Recent Place of Residence Certificate obtained from the Civil Registry Office showing the foreign applicant’s address.
12. If the applicant is less than 18 years of age and both parents are abroad, an official letter of consent from each parent bearing the Apostille certification from the government department of the country/countries of the parents. In the event of divorce, the official letter of consent with Apostille certification of the parent to whom guardianship has been awarded and the court judgement with Apostille certification pertaining to the decision regarding guardianship. And in addition, a Notary-certified official undertaking/declaration from the person with whom the foreign applicant will be staying in Turkey, and information and documentation regarding the appropriate standard of income as stipulated in item 5.
REAPPLY TO THE FOREIGNERS’ DEPARTMENT FOR THE PROCESS OF YOUR RESIDENCE PERMIT WITHIN 15 DAYS TOGETHER WITH THE MARKED DOCUMENTS. IN THE EVENT YOU FAIL TO PROVIDE THE MISSING DOCUMENTS WITHIN 15 DAYS YOUR APPLICATION WILL BE REMOVED FROM PROCESS. 25.04.2014
APPLICATION RECEIVED BY
Erhan GÜNEL
Police Officer
271751

6

info beasiswa Turki

(((buat yang minat beasiswa ke turki silahkan cek))

Gambar

2014 Türkiye Scholarship Turkish Summer School Applications Starts.

Turkish Summer School occurs with guest from different countries around the World During this organization,Turkish will used as communication language. In the meantime, participants will have beside Turkish education the opportunity to visit historical places and to get informations about the history.

2014 Summer School Schedule : 17 July – 24 August ( TÖMER)
25 -29 August 2014 (Istanbul Trip and Closing Event )
Aplication date: 16 April – 4 May 2014
Allowance : 500 TL per month
Application Requirements
a) Applicants must not be a citizen of the Republic of Turkey . ( Citizen of the Republic of Turkey and people who give up or lose their Turkish citizenship are not allowed to apply to this Scholarship Program)

b) Applicants must be a Student in a University outside of Turkey or must be a Student at Yunus Emre Institute.
c) Applicants should not be younger than 18 and older than 30.
d) Applicants must have in their last semester at least 70 % weighted grade point average over their maximum graduation grade or at least A1 Turkish Language certificate either from Yunus Emre Institute or any Language center.
e) Applicants must not have receive language grants from any institution of the Turkish Republic before.
f) Applicants should not have completed their education in Turkey in any level.
g) Applicants must have language knowledge of Turkish language at basic level.

For detailed information please visit:
http://www.turkiyeburslari.gov.tr/index.php/en/haberler/680-turkce-yaz-okulu-2014

1

horee:D

Collage45

anakpanda seneng bener make celana pendek dan lepas kaos kaki..dia maunya malah telanjang bulet.:D kesiksa kayaknya make baju berlapis2 winter kemaren….dipakein mantel winter suka berontak2 gak betah.

Sabar ya nak..entar di rumah kakek nenek..koloran ajaaaa biar kamu happy:)

1

kencan keluargapanda

DSC04656Hari ini menurut akta kelahiran saya yang di terbitkan di bogor: Saya ulang tahun yang ke…..

17 april 3o tahunan silam…

Si babapanda ngajak saya ke mall untuk kencan bertiga:) makan es krim terkenal turki:

DSC04649

pistacio,almond .framboise….yummmmm

DSC04651Kalau datang ke Turki boleh lah nyoba mampir ke cafe es krim beken ini, Berbagai kudapan manis..tersedia*tuhh lupaa mau hidup sehat lagi:P* Dari daftar menu nya saja menggugah selera…DSC04659

DSC04650

godaan berat buat yg diet hahah menu2nyaaa

es krimnya:enak:D

DSC04657

kencan dengan 2 lelaki ini:*

kapan ya MADO bukan cabang di indonesia:D ini enak lohh suerr..dondurma alias es krim ala turki versi waralaba nya.., berbagai kudapan, kue2 enak nya juga beken..:) DSC04648*sebenarnya tenggorokan rada gak enak sehabis cheating day demi ultah ini:D***udah lama gak makan es krim*** Tapi namanya kangen di jabanin aja..keseharian sekarang banyak ngunyah buah dan sayur aja, Jadi sensi- gini kalau ketemu kudapan yang manis2:)***

Tesekkurederim..babapanda:) Heheh dapat hadiah juga..mmmuahhh

0

email…

buat temen2 yang kirim email ke rahmasyahrul at gmail..

maaf kalau saya ga respon2:

ternyata: saya sudah ganti pasword lama..karena ada yg berusaha nge hack..dan eing ingg eingggg..lalu kemudia saya lupa lagi apa pasword barunya-.*- lupa dicatet. Ke enakan langsung log in di laptop, Gak tau pas si babapanda buka email gmail nya juga..ya sudah..wassalamm..

doakan ingetan saya kembali tentang pasword baru itu:D Udah ngoprek2 saya jg lupa pertanyaan2 security nya karena email gmail udah lumayan lama pas jaman masih kerja…Ehmmm ya sudah lahhh